Çocukla iletişim kurma yolları

Çocukla iletişim kurma yolları

Çocukla iletişim kurma yolları

İletişim sosyal sürecin hayati noktasıdır. Özellikle çocukla kurulacak tutarlı ve etkili bir iletişim, çocuk eğitiminin ve mutlu bir yaşamın temel taşıdır. İletişimde kişiyi etkili kılan, insanlarla yapıcı olarak konuşmasını öğrenmedir. Aynı zamanda iletişimde temel ilke, kabul etmedir. Başkalarını olduğu gibi kabul etmek, ilişkileri kuvvetlendirmede en önemli etkendir. Bu nedenle çocukla yakınlaşırken onu, anne-baba veya öğretmen olarak olduğu gibi kabullenmeli ve bu haliyle sevdiğini, önemsediğini hissettirmelidir. Unutulmamalıdır ki, çocuğu kendi isteklerimiz, amaçlarımız yönünde programlamak değil, çocuğun yetenek ve özellikleriyle yönlendirmek, onu eğitmektir.

Çocukla iletişim kurma yolları

Çocukla iletişim kurmanın en etkili yolu onu dinlemektir. Onu DUYMAK değil DİNLEMEK önemlidir. Çocuğun anlattığı önemsediği şeyleri pasifçe dinleyip tepkide bulunmamak, duymaktır ve çocukla iletişime fazlasıyla zarar verir. Çocuk kendini değersiz hisseder. Olumsuz duygular yaşamasına sebep olur. Çocukla etkin bir iletişim kurmak için, duygularını ifade etmek konusunda ona yardımcı olunması gerekir. Genellikle çocuğu üzen-korkutan kötü duygulardan onu uzaklaştırmaya çalışırız . Oysa bu çocuğu daha çok üzer. Çocuk hissetmekte ve o an yaşamakta olduklarını karşıdan sözcüklerle duyduğunda rahatlar. Çünkü bir başkası, onun iç dünyasında yaşadıklarını anlayabilmiş ve bunu dile getirmiştir. Çocuklarla devamlı uzun ve sıkıcı öğütler ya da mantıklı açıklamalar yerine bir şeyin kendisinden ne kadar çok istendiğini ona hissettirin. Böylece çocuğun gerçeği kabullenmesi kolaylaşır.

Günlük yaşamda gerek ebeveyn-çocuk, gerekse eğitimci çocuk alanında yer yer mücadele yaşanır. Öyle ki zamanla bu bir güç gösterisi savaşına dönüşür. Böylesi durumda yapılacak en mantıklı şey “çocuk olsaydım böyle bir durumda ben ne yapardım? ” sorusunu cevaplamaktır. Böylece yer yer çocuğun karşısında olmak yerine, onun yanında olunacaktır. Çocuğun hatalarını şamar gibi yüzüne vurmak, problemi çözmek yerine, içinden çıkılmaz bir hal almasına yol açar. Oysa sorunu dile getirip , açıklık kazandırmak, çocukların o anda yapmaları gerekeni kendi kendilerine bulmalarına yardımcı olacaktır. Çünkü çocuklar konu hakkında bilgilendirildiklerinde, yapması gerekenleri anlayacaklardır.

 

Kaynak:www.cocugumbuyuyor.com

Share this post

WhatsApp chat