Çocuklara Spor Eğitimi Nasıl Verilir?
Spor yapmak çok uzun yıllar boyunca sadece fiziksel açıdan fayda sağlayan bir aktivite olarak değerlendirildi. Ancak ruhsal açıdan da faydaları saymakla bitmiyor. Dolayısıyla çocuklara olumlu alışkanlıkları kazandırırken spor yapma alışkanlığını da unutmamak gerekir.
Spor yapmak sosyal açıdan da çocuklar için son derece faydalı bir aktivitedir. Uzmanlar spor yapmanın çocuklara kazandıracağı en önemli unsurları ‘disiplin kazanmak’, ‘sosyalleşmek’ ve ‘özgüven sahibi olmak’ şeklinde açıklıyor. Elbette çocukların kendi yaşıtları ile sağlıklı bir iletişim kurmaları noktasında da bu önemli aktiviteyi göz ardı etmemek gerekir.
Çocuklara spor eğitiminin nasıl verildiğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini hatta çocuklar için uygun spor branşının nasıl seçildiğini de detaylarıyla aktaracağız. Ancak öncesinde sporun çocuklara olan faydalarını birlikte gözden geçirelim.
Sporun Çocuklar İçin Faydaları
- Çocuklar için spor son derece eğlenceli bir boyut kazanabiliyor. Çünkü çocuklar spor yaparken aynı zamanda eğleniyor ve pek çok spor aktivitesi onlar için oyun oynamak kadar keyifli olabiliyor.
- Her türlü fiziksel aktivite stresi azaltma özelliğine sahiptir. Yapılan araştırmalarda spor yapan çocuklarda öfke ve stresin çok daha az seviyede olduğu ya da hiç olmadığı tespit edilmiştir.
- Spor kendi içerisinde bir disiplin de barındırır. Dolayısıyla çocuklar spor yaparken disiplin de kazanmış olurlar.
- Bir hedef belirlenmesi ve bu hedef için emek verilmesi, çocukların ileride yaşamlarını çok daha sağlıklı bir şekilde düzenlemelerine yardımcı olur.
- Spor yapmak fiziksel gelişim için de önemlidir. Çocuklar yaşlarına uygun olmak kaydıyla spor aktiviteleri ile zaman geçirdiklerinde çok daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirler.
- Spor yapmak özgüveni destekler.
- Sağlıklı yaşam kavramını erken yaşlarda öğrenen çocukların ileride kötü alışkanlıklar edinme olasılıkları daha düşük olur.
- Uzmanlar çocukların erken yaşlarda sporla tanışması durumunda kazanmayı ve kaybetmeyi de daha kolay kabullendiklerini dile getirir. Dolayısıyla hayata daha iyi hazırlanırlar ve sorunlarla başa çıkma noktasında da daha başarılı bireylere dönüşürler.
- Spor refleksleri de geliştirir ve bu sayede çocuklar stratejik düşünme becerisi de kazanır. Şimdiye dek yapılan onlarca farklı araştırma, spor yapmanın analitik zekayı geliştirdiğini ortaya koymuştur.
- Daha önce hiç spor yapmamış olan kişilerin belirli bir yaşta spora başlamaları ve bu alışkanlıklarını devam ettirmeleri daha güç olur. Ancak çocukken sporla tanışan bireyler için spora başlamak ve sporu bir yaşam tarzına dönüştürmek çok daha kolay olur.
- Çocuklar spor salonlarında zaman geçirdiklerinde daha kolay sosyalleşirler. Aynı zamanda sosyal yaşama adapte olma konusunda zorlanmazlar ve insanlarla çok daha sağlıklı bir iletişim içerisinde olabilirler.
- Çocukların bir grup halinde spor aktivitelerine zaman ayırmaları farklılıklara karşı daha hoşgörülü yaklaşmalarını da kolaylaştırıyor.
Çocuklara Spor Eğitimi Vermenin Önemi
Öncelikle iki önemli unsurun altını çizmek gerekiyor.
- Eğitim evde başlar
- Çocuklar anne-babalarını örnek alır
Çocuklara spor eğitimi verirken bu iki önemli detay asla unutulmamalıdır. Çocukların sporu sevmesi için öncelikle ailelerin de sporu sevmesi ve hatta spor yaparak çocuklarına örnek olmaları gerekiyor. Mutlaka profesyonel anlamda bir spor dalı ile ilgilenmeniz gerekmez, sadece egzersiz yapmanız ve çocuğunuzun da bunu gözlemlemesi bile spora yaklaşımlarının daha olumlu olmasını sağlayacaktır.
Bununla birlikte çocukların hangi spor dalına ilgi duyduklarını da tespit etmeniz gerekiyor. Örneğin voleybola ilgi duyan bir çocuğu atletizm için zorlamak, atletizme yönlendirmek doğru olmaz. Bu davranış çocuğun spordan tamamen uzaklaşmasına bile yol açabilir. Bu noktada yapılması gereken, çocukların farklı spor dallarını tanımasını sağlamaktır. Böylelikle hangi spor branşına daha fazla eğilimli olduklarını kendileri de daha kolay keşfedebilirler.
Çocuk sporları, çeşitli yaş gruplarına göre kategorize edilebilir. Bu spor dalları çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri de dikkate alınarak belirleniyor. Tüm çocuklar için uygun olan spor dalları ise yüzme ve jimnastiktir. Bu iki aktivite tüm spor dallarının temelini oluşturmakta ve çocuklar bir süre sonrasında spor branşı seçimi yaptıklarında alt yapıları hazır olabilmektedir. Dolayısıyla çocukları en azından kendi ilgi alanlarını keşfedene kadar yüzme ya da jimnastik için yönlendirebilirsiniz.
Çocuklar için eğitim veren spor salonları ya da kurslara aileler ile çocuklar birlikte katılabilir. Böylece çocukların hem sporu tanımaları sağlanır hem de spor eğitimi almaya daha kolay adapte olabilirler. Uzmanlara göre çocuklar 6 yaş spor aktivitelerine ise yalnız olarak katılabilirler. Alışmayı kolaylaştırmak adına ilk günlerde aileler de çocuklara eşlik edebilir ancak sonrasında çocuklar yalnız olarak spor salonuna ya da kursa gidebilirler.
Çocuklar İçin Uygun Spor Branşı Seçimi
Elbette çocuklar için en uygun spor branşı her çocuk için farklı olabilir. Uygun branşı belirlemek birkaç gün ya da birkaç hafta içerisinde tamamlanacak bir süreç değildir. Mutlaka çocukları bir süre gözlemlemek gerekmektedir. Çocuğun fizyolojik, sosyal, duygusal gelişimi ve ilgi alanları ise göz önünde bulundurulması gereken hususların başında gelmelidir. Gözlem yaparken çocukların bir grup içerisinde mi yoksa bireysel olarak mı kendini daha iyi ifade ettiğine de bakılmalıdır. Takım olarak gerçekleştirilen spor dalları ve bireysel spor dalları arasından seçim yaparken de bu bilgi göz önünde bulundurulabilir.
Çocukları spora başladıklarında gözlemlerken hızlı mı, güçlü mü, esnek mi, refleksleri iyi durumda mı gibi soruların yanıtları da tespit edilmelidir. Bacak boyu mu yoksa gövde boyu mu daha uzun gibi soruların yanıtları onlar için en ideal spor dallarının daha kolay tespit edilmesini sağlayacaktır. Böylelikle çocuklar doğru spor branşlarına yönlendirilebilir. Bu gözlem aşamasında uzmanlardan da yardım alınabilir.
Spora başlamak ile bir spor branşına başlamak birbirinden çok farklıdır. Spora çocukluk döneminde başlanabileceğini ve erken yaşlarda spora başlamanın ciddi faydalarının olduğuna değindik. Ancak bir spor branşına başlamak için doğru zamanı beklemek gerekiyor. 4 ile 8 yaş arasında olan çocukların bir spor branşına yönlendirilmesi önerilmez. Spor yapmalı ancak sadece belirli bir branşta kendini geliştirmeye 8 yaşından sonra başlamalıdır. Bu süreçte kondisyon kazanma, sportif becerileri geliştirme gibi çalışmalar fiziksel anlamda çocukların bir spor dalına uygun alt yapıya kavuşmasını sağlar.
Çocuklar için hazırlanan spor salonlarında jimnastik, yüzme, basketbol, voleybol, tenis, futbol gibi en popüler spor aktiviteleri de seçenek olarak sunulabiliyor. Çocuklar bu spor dallarını dilediği gibi deneyimleyebilir ve uygun yaşa geldiklerinde kendilerini iyi hissettikleri ya da en çok keyif aldıkları spor dallarında eğitim almaya başlayabilir. Önemli olan sporu bir yaşam şekli olarak benimsemesini sağlamaktır. Bu noktada ailelere de büyük görevler düşüyor. Tıpkı oyun oynama, televizyon izleme saatleri gibi spor yapma saatleri de belirlenebilir ve tüm aile birlikte spor aktiviteleri ile zaman geçirebilir. Sadece bu bile çocukları spora teşvik etmeyi sağlayabilir.