Çocukların duygularına karşılık vermek
Bugünkü konumuz çocukların duygularına karşılık vermek… Sizde biliyorsunuz ki hiçbir ebeveyn çocuğuyla sorun yaşamak için güne başlamaz. Her gün huzurlu bir gün yaşamak için kendine telkinlerde bulunur; bağırmanın, tartışmanın olmadığı bir gün için planlar yapar. Fakat tüm bu iyi düşüncelere rağmen, istenmeyen çatışma eninde sonunda ortaya çıkar. Böyle durumlarda çocuğu anlamak gerekir. Çocuklar konuşurken çok nadir kendilerini doğrudan ifade ederler. Onların yetişkinlere iletmek istedikleri mesajları genellikle çözülmesi gereken bir şifre içerisindedir.
Çocuklara ulaşmak istiyorsak, çatışmaya girmenin bir çözüm olmadığını bilmeli ve onların davranışlarına değil duygularına karşılık vermeliyiz. Çocuklar, anlaşıldıklarını hissettikleri zaman tepkisellikleri azalır, ebeveynlerine duydukları sevgi derinleşir. Şunu bilmek gerekir ki, duygusal ihtiyaçları giderilen çocukta ebeveynine karşı güven duygusu oluşur. Çocukların duygularının dışa vurum şekli davranışlarıdır. Çocuk hangi duyguyu yaşıyorsa ortaya koyduğu o duygunun davranışıdır.
Çocuğun hırçınlaşmasının, saldırganlaşmasının, ağlamasının davranış olarak pek bir anlamı yoktur, fakat o davranışa sebep olan duygu önemlidir. Davranışın altında yatan sebepler, çocuk eğitiminde önemsenmesi gereken kısımdır. Çocuğa ulaşmak ve olası çatışmaları önlemek için, o davranışı ortaya çıkaracak duyguya odaklanmak gerekir.
Çocuklar güçlü duygular içindeyken kimseyi dinlemezler, anlamazlar, hatta duymazlar. O an çocuğa anlatmak istenilen hiçbir mesaj ulaşmaz, hiçbir eleştirici kabul görmez. Onların beklediği sadece anlaşılmaktır. Yani, kriz anında yapılması gereken önce çocuğun duygularını ele almak sonrasında davranışı düzeltmektir.
Çocukla kurulan iletişimde, ebeveynlerin çocuklarının duygularını dinlemeyi öğrenmeleri gerekir. Davranışa tepki vermek yerine, duygulara karşılık vermek çocukların sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olur.
Peki; bu duygulara nasıl karşılık verebiliriz? Bu da bir sonraki yazımızın konusu olsun…
Doğa Fen Anaokulu
Uzman Klinik Psikolog
Dilruba Anbalay